Zapach piernika, kto go nie zna? Dla mnie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia z dzieciństwa. W przedświąteczny poranek budził mnie zapach korzennych przypraw, a kuchenny stół zapełniony był lukrowanymi pierniczkami, mojej Mamy.
W grudniu zapraszamy do naszej Biblioteki na przedsmak piernikowych świąt. Można tam zobaczyć pierniki, które są wypiekane w mojej rodzinie przez kolejne pokolenia kobiet. Najstarszy przepis na piernik należał do mojej babci Józefy i sięga okresu lat trzydziestych XIX wieku. Jest on z wielkim pietyzmem przekazywany z pokolenia na pokolenie. Pierniczki mojej Mamy są obowiązkowym przysmakiem kolejnych Świąt Bożego Narodzenia. Najnowszym przepisem jest receptura należąca do Alicji. Na wystawie można również zobaczyć inne wyroby z ciasta piernikowego, znajduje się tam domek Baby Jagi, choinki piernikowe, jak też inne wykonane z naturalnych surowców drzewa. Znajdują się tam stare wydania książek kucharskich oraz nowe publikacje dla dzieci. Na jednej z półek przedstawione są produkty, z których powstaje to nadzwyczajne, ponadczasowe ciasto. Serdecznie zapraszamy w dniach od 2 do 31 grudnia w godzinach pracy biblioteki, aby zobaczyć tę przedświąteczną wystawę
Oprac. Elżbieta Młynek