Piernikowy Las

Zapach piernika, kto go nie zna? Dla mnie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia z dzieciństwa. W przedświąteczny poranek budził mnie zapach korzennych przypraw, a kuchenny stół zapełniony był lukrowanymi pierniczkami, mojej Mamy.

W grudniu zapraszamy do naszej Biblioteki na przedsmak piernikowych świąt. Można tam zobaczyć pierniki, które są wypiekane w mojej rodzinie przez kolejne pokolenia kobiet. Najstarszy przepis na piernik należał do mojej babci Józefy i sięga okresu lat trzydziestych XIX wieku. Jest on z wielkim pietyzmem przekazywany z pokolenia na pokolenie. Pierniczki mojej Mamy są obowiązkowym przysmakiem kolejnych Świąt Bożego Narodzenia. Najnowszym przepisem jest receptura należąca do Alicji. Na wystawie można również zobaczyć inne wyroby z ciasta piernikowego, znajduje się tam domek Baby Jagi, choinki piernikowe, jak też inne wykonane z naturalnych surowców drzewa. Znajdują się tam stare wydania książek kucharskich oraz nowe publikacje dla dzieci. Na jednej z półek przedstawione są produkty, z których powstaje to nadzwyczajne, ponadczasowe ciasto. Serdecznie zapraszamy w dniach od 2 do 31 grudnia w godzinach pracy biblioteki, aby zobaczyć tę przedświąteczną wystawę

Oprac. Elżbieta Młynek

Polityka cookies i prywatności

Strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu niezbędnym do prawidłowego działania serwisu, dostosowania strony do indywidualnych preferencji użytkownika oraz statystyk. Wyłączenie zapisywania plików cookies jest możliwe w ustawieniach każdej przeglądarki internetowej, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies należy opuścić stronę.

Zaznacz cookies, które akceptujesz:
Return