Sezon na przetwory – smak natury zamknięty w słoiku

16 października trzylatki i czterolatki z Miejskiego Przedszkola nr 22 w Siedlcach przeniosły się w niezwykły świat baśni i bajek o warzywach owocach. Inspiracją do tego wyjątkowego wydarzenia jest czas jesiennych zapasów na zimę. Jesień to prawdziwy festiwal smaków – czas, gdy spiżarnie zapełniają się domowymi przetworami. Do listopada trwa szczyt sezonu. Świeże owoce i warzywa są najłatwiej dostępne. Wrzesień to idealny moment na grzyby i jabłka, a październik to ostatni dzwonek na dynię i żurawinę. Przetwory to nie tylko kuchnia – to także inspiracja do rozmów i czytania. Wśród czytanych książek znalazły się: Zbigniewa Dmitroca „Co tu by zjeść?”, Krystyny Raszki „Bajeczki kuchareczki”, Anny Ficner-Ogonowskiej „Wybryki papryki i inne historie o warzywach”. Spotkanie było pretekstem do rozmów z dziećmi o zdrowym stylu życia w przedszkolu oraz o prawidłowych postawach prozdrowotnych, co wpisuje się w realizację kierunków polityki oświatowej państwa.

Oprac. Antoni Woźnica

Polityka cookies i prywatności

Strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu niezbędnym do prawidłowego działania serwisu, dostosowania strony do indywidualnych preferencji użytkownika oraz statystyk. Wyłączenie zapisywania plików cookies jest możliwe w ustawieniach każdej przeglądarki internetowej, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies należy opuścić stronę.

Zaznacz cookies, które akceptujesz:
Return